Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH i Stockholm har genomfört en studie där transpersoners upplevelser av idrott och träning har undersökts. Tio transpersoner har fått berätta om hur de bemötts i idrottssammanhang och hur pass tillgängligt olika slags idrott och träning är, vare sig det är i gym-verksamheter eller träning hemma. De berättade även om  möjligheterna till att påverka olika verksamheter inom idrotten.

Studien visar att transpersoners oändliga kamp i att passa in och uppfattas som ”normala” enligt tvåkönsnormen har negativa konsekvenser för välmåendet. Det är alltså ofta svårt att känna sig inkluderad och respekterad inom idrottssammanhang.

– Transpersoner behöver ofta jobba för att andra ska uppfatta dem som mänskliga, säger doktorand Isak Auran i ett pressmeddelande från GIH.

Han fortsätter

– Flera av transpersonerna upplevde att andra inte uppfattade dem som ”riktiga människor”.

I studien var det även tydligt att transpersoner känner ett behov att på egen hand arbeta för sin inkludering i idrotts-sammanhang.

Benjamin Åström är transman och fitness-influencer. Det innebär att han laddar upp tränings- och transrelaterat innehåll på sociala medier.  Han brukar även beskriva  hur det kan vara att träna på gym som transman och om de utmaningar som det medför.

– Omklädningsrummen är väldigt jobbiga. Man måste välja antingen herr- eller damomklädningsrum. Det är synd att det inte finns ett tredje alternativ. Även om jag idag vågar gå in i herrarnas omklädningsrum, kan det kännas obekvämt. Jag kan inte duscha eller byta om inför andra cis-män eftersom jag blir rädd att de kommer se att jag är trans. Jag är rädd att andra cis-män inte ska se mig som en riktig kille.

Vad tycker du hade varit en bra lösning på de här problemen?
– Flera gym borde ha skåp utanför omklädningsrummen, i själva gymmet. Då kan man gå dit ombytt och klar, lämna av väskan eller jackan i skåpen utanför och slippa omklädningsrummen. Det vore också bra att ha tillgång till en separat dusch i gymmet. Eller om det fanns ett hbtq-gym.