Nu ändrar Finlands danssportförbund tävlingsreglerna för dansgrenarna standarddans, latindans och tiodans, nu kan  samkönade par och mixade par tävla i samma tävlingar. Det innebär att Finland är pionjärer och fler länder kan följa efter. Nu kan vem som helst, oavsett kö, vara förare eller följare.

– Jag tycker att det var på tiden, säger dansaren Tobias Karlsson. Det är underligt, men vår pardans värld är ironiskt nog väldigt konservativ. Och könsnormerna är som ristade i sten i många kretsar. Det här kanske är nyckeln till ett friare tankesätt även hos oss.

Vilken man skulle du vilja tävla med i Let’s dance om det blev aktuellt?
– Jag har länge drömt om att göra Let’s dance resan med en kille. Och då dansa som två män skulle dansa tillsammans. Inte att en av oss skulle ta damens roll, utan utveckla ett helt nytt sätta att förhålla oss till pardansen på. Jag har förstått att detta är svårt att föreställa sig för många, hur det skulle se ut, men efter år av tankar kring detta, är det kristallklart i mitt huvud.

– Jag hade önskat att göra detta med någon som skulle göra det rättvisa och som kanske har ”lite” dans redan i kroppen. Någon som kan förmedla budskapet att dans är inte könsbundet. Dans kan dansas med vem som helst och behöver inte vara något annat än just DANS. Men framför allt vara en förebild: Kan han, kan jag. Varför inte Darin? Alexander Karim ? Armand Duplantis? André Myrer? Prins Carl Philip? Möjligheterna är många. Vem tycker ni?