Ungdomsstyrelsen, RFSL och RFSL Ungdom är tre av arrangörerna och det som kommer att diskuteras är hbtq-personers erfarenheter av idrotten.
Tanken med konferensen är att skapa ett öppnare, tryggare och mer välkomnande Idrottssverige.
– Idrotten är en stor del av många ungas fritid, säger projektledare Jonah Nylund.
– Ja, det är den största folkrörelsen och halva befolkningen, mellan tre och fyra miljoner, är ju medlemmar i någon idrottsförening, säger Frida Darj.
Hon och Mathilda Piehl, från RFSL Ungdom och RFSL, kommer att presentera en ny studie som de har arbetat med under ett år och gjort med hjälp av forskningsbidrag från Riksidrottsförbundet. 40 hbtq-personer har fått svara på frågor om sina erfarenheter av idrott.
– Många berättar att de inte vågar vara öppna med sin läggning, för att de är rädda att bli uteslutna. En kille sa att hans lagkamrater slutade passa bollen, sedan det gick rykten om att han var bög, säger Frida.
En händelse, som en av informanterna delgav, upprörde henne särskilt. Den handlar om en mamma som avbryter en match som en elvaåring spelar. Så här återger idrottaren händelsen: ”Jag vet inte om mamman var sur för att jag vann. Hon tyckte att jag skulle klä av mig och visa att jag var… visa vilket kön jag hade. Typ helt gränslös. Jag tänker att sånt gör man inte mot barn.”
Både Frida och Jonah vittnar om att idrotten kan vara väldigt jobbig för transpersoner.
– Vilket omklädningsrum väljer man? Och vilket lag ska man vara med i?, säger Jonah.
Men för några är idrotten också en frizon, där man får stöd av sina lagkamrater, eller andra föreningsmedlemmar.
– Några talade om att de blivit stärkta i sin identitet genom sporten, säger Frida.
De som spelar i hbtq-föreningen Snipers hade också många positiva erfarenheter att dela med sig av.
– För Snipers-idrottarna blir läggning oviktig, och inget man måste dölja. Jag antar att det är lite samma sak som med Pride, att man känner sig som en i gänget.
Hur ska tränare göra för att få alla idrottare att känna sig trygga?
– De måste se till att det inte är okej med kränkningar och uttryck som: ”håll bögavstånd”. Men det handlar inte bara om tränarna, utan insatser och åtgärder behövs på alla nivåer. Särskilt vad gäller transpersoners situation, där könsuppdelningen som finns i stora delar av idrotten är det som försvårar, snarare än enskildas attityder, säger Frida.
– Idrotten behöver skapa ett klimat som känns tryggt även för hbt-ungdomar, säger Jonah Nylund.
Uppdaterad 2016-11-15
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!