”She moves us” heter en ny kampanj som märket Puma tagit fram. Nilla Fischer, som är en av Sveriges mest meriterade fotbollsspelare gen om tiderna, har kontrakt med Puma och är ambassadör för kampanjen.
Berätta Nilla, vad innebär ”She moves us”?
– ”She moves us” syftar till att fira kvinnor världen över som pushar och influerar sporten och kulturen. Det är en kommunikationsplattform där vi hyllar kvinnor och där vi stöttar och tar oss framåt tillsammans. Det har varit mycket prat om ”future is female”, och det här är nästa steg. Att hylla och stötta varandra. Jag anser att det som kvinna och icke binär är tuffare att ta sig fram än vad det är för män, särskilt inom idrotten, kvinnor behöver alltid bevisa mer.
Vilka kommunikationsplattformar menar du?
– Det är ju främst via sociala medier där vi kan stärka varandra. Jag finns på instragam, twitter och på Facebook. TikTok har jag inte lärt mig än tyvärr (skrattar), men som fotbollsproffs är det viktigt för ens varumärke att synas och vara aktiv på sociala medier. Och det är både positivt och negativt, för samtidigt som man är tillgänglig så öppnar man upp för hot och hat.
Får du utstå mycket sånt menar du?
– Det går i perioder och det beror på vad jag lägger upp. Skriver jag något om att det är ”Game day idag” så kommer det inget hat, men postar jag något om situationen i Polen för hbtq-personer eller om kvinnorättigheter så blir det nästan alltid en hatstorm. Folk skriver att jag inte förtjänar att ha barn, att såna som jag inte borde få leva, att jag är en hora…
Blir man immun till slut mot såna skriverier?
– Inte immun, men jag har lärt mig hantera det. Min fru går in och blockar folk och tar bort inlägg som är för grova. Ibland skulle man vilja ge sig in och diskutera med dessa människor som skriver dessa inlägg och förklara, men det känns lönlöst när nivån är så låg.
Du är en förebild för många unga människor, vilka kvinnliga idrottsförebildar hade du själv som liten?
– Therese Sjögran som fotbollsspelare. Och så Tina Nordlund (numera Lovesan) förstås. Hon fick pris på Fotbollsgalan för 20 år sedan och i sitt tacktal sa hon att ”det var ju kul att som kvinna få vara i med i tv för det får vi ju inte annars”. Hon var en av de första som sa ifrån och krävde bättre förutsättningar för tjejer inom fotbollen. Och visst har det gått framåt.
Du har spelat som proffs i många år, kan du leva på det du tjänat ihop under din fotbollskarriär i framtiden eller måste du jobba med nåt annat?
– Nej, jag kan absolut inte leva på det. Jag klarar mig en månad utan inkomst. Visst, jag har köpt ett hus för det jag tjänat ihop men, that’s it. Jag måste jobba för att försörja mig och min familj.
– Med det sagt vill jag ändå lägga till att det är ett fantastiskt liv att få spela fotboll, det är mycket man missar men det ger så mycket tillbaka. Det är få förunnat att få leva på sin hobby och jag är tacksam för det jag har gjort och fått uppleva.
Vilka kvinnliga idrottsförebilder har du idag?
– Oj, idag vet jag inte om jag har någon. Eller jo, Megan Rapinoe är en stor förebild. Hon är riktigt imponerade och en fantastisk förebild. Megan är en megastjärna i USA och fick mycket uppmärksamhet under fotbolls-VM när USA vann och hon är enormt påläst och insatt i politiken i USA. Hon får stå ut med enormt mycket hat. Män blir ju så sjukt upprörda när hon uttalar sig, särskilt när hon uttalat sig om politik och pengar inom damfotbollen.
Får du många brev och mess från unga tjejer?
– Ja. Men även från pojkar. Och från föräldrar som skriver att de tycker att det är bra att deras barn har mig som förebild och så skriver de ”fortsätt kämpa för tjejerna”. Det är den typ av uppmuntran som pushar en och som gör att man orkar ta fighten. Såna kommenterar betyder väldigt mycket, jag hade inte orkat annars.
Vad har varit höjdpunkten i din karriär hittills?
– De som sticker ut är Champions League-guldet med Wolfsburg 2014. OS-silvret i Brasilien 2016 och självklart VM-bronset 2019. På det personliga planet var det oerhört stort när jag fick Diamantbollen 2018.
Du blev skadad när du kom till Linköping 2019, hur mår du idag?
– Ja, nu är jag hel igen, men jag var nog allsvenskans sämsta värvning 2019 (skrattar). Så typiskt att bli skadad så fort man kommer hem, men nu är jag igång igen, ta i trä, och allt känns bra, eller så bra som jag kan förvänta mig efter att ha varit skadad.
Du blir 37 år i år, hur ser du på framtiden inom fotbollen?
– Ett tråkigt svar kanske, men jag tar ett år i taget, men det är klart att jag ser att det finns ett slut på karriären. Kroppen ska funka, men varje morgon är det nån smärta nånstans i kroppen (skrattar). Sen väntar ett EM nästa år som lockar så klart, men jag fokuserar på det här året först.
Apropå ålder, Zlatan är 39 år men vill inte prata om sin ålder…
– Nej, det är faktiskt imponerande att han är 39 och håller så hög klass. Men åldern är inte allt. Jag har fått höra i tio år att jag är för gammal (skrattar). Men jag är glad att förbundskaptenen Peter Gerhardsson anser att de bästa i laget ska spela oavsett om man är 20 eller 36.
På tal om Zlatan, såg du Sveriges VM-kvalmatch i torsdags?
– Jag såg första halvlek, sen somnade jag (skrattar)… Vad blev slutresultatet?
Uppdaterad 2021-03-28
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!