Under tisdagen kom den idag 34-årige olympiska guldmedaljören Daniel Kowalski ut som gay. Till tidningen Sunday Age sa han att han blivit inspirerad av den brittiska rugbyspelaren Garteh Thomas som i december berättade att han är homosexuell.
– Jag kände mig arg och jag var avundsjuk… han var öppen och kände sig öppen och fri, sa han och fortsatte.
– Det fick mig verkligen att börja tänka att jag kan göra detsamma om jag ville. Jag kände mig verkligen uppmanad att göra det eftersom det är ett tufft liv att leva i det dolda.
Daniel Kowalski kom ut för familj och vänner 2006.
– Det dyker upp saker i skallen som får mig att inse att jag verkligen undertryckte tankarna om att vara gay… eftersom det var ”fel”, för en man är det ”fel” men ännu mer för en elitidrottare.
Och han säger i intervju att hans ”smygande” måhända kan ha påverkat hans idrottsliga prestationer.
– Jag vet att jag saknade självförtroende när jag stod på startblocket och jag undrar ibland om denna brist på självförtroende handlade om rädsla. Rädslan för att jag inte riktigt visste vem jag var.
Och han fortsätter efter att ha konstaterat att hans förluster varit mot några av de bästa idrottarna.
– Jag undrar ofta om min brist på självförtroende och brist på identitet på många sätt begränsade mina möjligheter att nå min rätta potential.
I intervjun berättar han att han nu säker kärleken och att han vill ”ha allt det heterosexuella människor vill”.
Pinknews.co.uk berättar att Daniel Kowalski efter att ha kommit ut fick en hälsning via Twitter av Garteh Thomas:
”En toppenvän, och nu en fri man, som kommer att hjälpa tusentals människor, speciellt den unga.”
Daniel Kowalski tog guld i OS i Sydney 2000, 4 x 200 fristil. Han tog silver och två brons i OS i Atlanta 1996. Han vann även flera guld och silver under 90-talet i olika världsmästerskap.