Finn, det pratas om flera fall där man misstänker att hiv-mediciner har orsakat hjärtattack, Kristoffer säger i intervjun med QX att flera killar fått hjärtattack av medicinerna/inflammationen från viruset nu. Har du hört detta och finns det några belägg för detta?
– Bra att frågan kommer upp! Det stämmer att forskning visar en ökad risk för hjärtkärlsjukdom hos personer som lever med hiv, detta blir tydligare med högre ålder och det är framför allt kopplat till livsstil. Rökning är praktexemplet på något som tyvärr är vanligare inom gruppen. Regelbunden motion, hälsosam diet och vikt, begränsning av alkohol och droger är annat som är viktigt att jobba med.
Några av de ”gammaldags” hiv-medicinerna kanske bidrar till ökad risk, men vi använder sällan dessa numera. Förr i tiden väntade man så länge det gick med att starta hiv-behandling. Man ville inte plåga någon som annars kände sig frisk med biverkningar. Problemet var att under hela tiden med obehandlad hiv pågick en låggradig inflammation i kroppen som kunde ge skador på hjärta och kärl. Inget av detta visste man säkert på 80- och 90-talet, men även om man vetat, vad skulle man ha gjort? Många mådde väldigt dåligt av de tidiga medicinerna, som samtidigt gjorde att folk överlevde. Idag är situationen helt ändrad, dagens mediciner är i princip biverkningsfria och alla får starta så snabbt som möjligt.
Kristoffer säger även att många länder börjar ge hjärtmedicin men att Sverige som vanligt ligger efter…
– Kolesterolvärdet har i många år ingått i Venhälsans årskontroll för alla 40+ patienter, och vi har aktivt föreslagit förebyggande behandling och livsstilsförändringar för personer med förhöjd risk. Vad som är nytt är att man numera i USA erbjuder kolesterolsänkande behandling till alla som är 40+, oavsett hur bra kolesterolvärdena är! Där har även vi i Sverige under senaste året tagit intryck, men det går verkligen att diskutera om man ska propagera för det om värdena är mer eller mindre perfekta. Om man lever ett sunt liv och vår bedömning visar mycket låg risk för hjärtinfarkt, är det då värt att påbörja ännu mera medicin för att ytterligare minska en risk som redan är mycket låg? Absolut kan man diskutera saken, men många är tveksamma till att ta ännu mer tabletter.
Kan detta även gälla de som går på PrEP?
– Nej. Det finns ingen forskning rapporterad om ökad risk för hjärtproblem av PrEP (den sorten som används i Sverige eller de dyrare alternativa preparat som får användas i USA). I nuläget är det svårt att tro att PrEP har någon betydelse för hjärtat. Vill man ta det säkra före det osäkra kan man ju istället för PrEP begränsa antalet nya partners eller vara noggrann med kondom, men budskapet är lite svårsålt.
Har du också känslan av att det fortfarande råder ett stigma kring hiv, att killar som går på PrEP ändå inte vågar ha sex med någon som de vet är hiv-positiv, trots att de har omätbara virusmängder…
– Ja, tyvärr finns stigmat kvar. Det är synd att budskapet om U=U ännu inte har blivit en självklarhet, inte ens i HBTQ-communityt. Vi på Venhälsan har i många år försökt sprida budskapet att en person som har sin infektion under kontroll inte kan sprida viruset vidare. Tar man tabletterna som man ska och kommer på sina kontroller är det inte fysiskt möjligt. En person som av sin läkare klassats som välbehandlad är inte skyldig att berätta någonting, och behöver inte använda kondom heller. PrEP har gjort stor skillnad, det har blivit lite ”rättvisare”: antingen tar man sin hiv-tablett eller så tar man sin PrEP! Att bli ghostad för att man är ärlig med sin status är en bitter upplevelse som ingen vill vara med om igen.
Uppdaterad 2024-12-05
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!