Finn Filén, överläkare på Venhälsan:
Hur ser smittspridningen ut med apkoppor i Sverige?
– Vi såg en viss minskning i Sverige under augusti, vi vet inte riktigt varför, men vi tror att folk har tagit till sig av varningarna och inte minst alla artiklar som QX skrivit. Men vi vågar inte ropa att faran är över, vi har fortfarande ont om vaccin och det är ett virus som kan vara oerhört smärtsamt för många.
I intervjun här nedan säger en av killarna att han hört att det mestadels är killar som deltar i orgier och går på sexklubbar utomlands som smittas, din kommentar till det?
– Man kan väl säga att ju fler sexpartners man har desto större risk att bli smittad. Sen om det är sexklubbar och orgier eller om man har ett aktivt sexliv här hemma spelar ingen roll.
Men de flesta som smittas har smittats utomlands?
– I början var det så. Då var det uteslutande personer som varit utomlands och haft sex och sen kommit hem och smittat sin partner eller andra personer.
Finns det grader i helvetet om man smittas eller blir alla lika hårt drabbade?
– Vi har märkt att det finns skillnader, en del får oerhört många koppor över hela kroppen, i munnen och inne i tarmen, andra får endast på vissa ställen och vi tror det har att göra med virusmängden man får i sig eller på sig vid smittotillfället. Får man sperma i mun eller anus av någon som är smittad så drabbas man hårdare – smittas man endast via kroppskontakt blir symptomen inte lika svåra.
Hur länge smittar en person som haft apkoppor?
– Smittskyddsföreskrifterna säger att en person som varit sjuk använder kondom i minst tre månader efter att man tillfrisknat då viruset kan finnas kvar i sperman längre än i resten av kroppen. Huruvida det smittar via oralsex i tre månader vill jag ha osagt då det inte finns någon forskning på det än.
När finns det ett vaccin för alla?
– Vi kunde äntligen börja med vaccinering den 12 september för dem som har högst risk och hoppas att ett ännu större antal kan vaccineras så snart vi får mer vaccin levererat till Sverige. Vår förhoppning är att alla i riskgrupperna inom några år ska kunna erbjudas apkoppsvaccin på samma sätt som man idag erbjuds vaccin mot hepatit B.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!