– Det fanns ett kunskapshål att fylla hos oss svenskar, och jag ville förklara och förenkla sanningen bakom vad många uppfattar som en gul krydda vi är uppvuxna med. Ja, det är också curry men det är bara en liten del av en familj av olika maträtter. På många platser i världen är det både en kryddblandning och en maträtt, och gräver man djupare i currytraditionen lär man sig ännu mer om olika länders kök.

Det var när Jimmy bodde i östra London som han upptäckte vidden av det asiatiska köket i allmänhet, och curryn i synnerhet.
– Det var så kul att gå i asiatiska mataffärer och hitta nya ingredienser, sen gå hem och laga rätterna ”på riktigt”. Därefter växte intresset när jag reste i Singapore, Thailand och Japan där äter de äter curry på ett helt annat sätt. Så jag började känna att det är ett tacksamt tema att utforska i en bok.

I boken berättar Jimmy om olika rätter och curryns plats i Indien, Thailand, Sri Lanka, Singapore och Japan, samt övriga delar av världen.
– Jag ville visa hur deras curry skiljer sig, och har man tänkt att laga sig igenom boken ska man börja i den följden, för längs vägen tillkommer olika ingredienser för varje land.

Jimmy har lagat allt i boken, det är hans porslin och händer som syns på bilderna och han har valt fotografen i samråd med förläggaren.
– Jag älskar hur Lennart Weibull fått till det där eftermiddagsljuset med långa skuggor. Känslan av att det börjar skymma i tropikerna…

Jimmy hade först en bokidé om friterad kyckling, men berättar med ett skratt att han bytte spår när han insåg att han skulle få fritera kyckling i ett halvår.
– Och jag är glad att det blev curry eftersom jag inte tröttnat på det. Man gör ju rätterna i boken ett par gånger så det är curry-ätande med intensitet. Men jag inte tappat sugen än.

Jag måste ju bara fråga: Varför har curry ett dåligt rykte om att man blir dålig i magen?
– Jag undrar också om vad det handlar om. Kanske är det chilin eller de torkade kryddorna som vissa inte är vana vid att äta? Det har inte varit ett problem för mig, men jag gissar att folk fått dåliga currys då maten inte är helt färsk, och då händer olyckor.

Och jag undrar om det finns NÅN bögknorr på detta förutom att du är avsändaren, men jag misslyckades…
– Haha, ja du… Men bögar gillar att vara ”extra” när vi bjuder på middag. Att behärska olika typer av kök och glänsa lite med kunnandet är väl rätt bögigt (skrattar)..

CURRY (Natur & Kultur) är ute nu.