Efter att ha testat elva flaskor vin från Sverige är vi tacksamma att det finns vin från utlandet att dricka…
Elva viner – fyra röda, fyra vita och tre bubbel. Sex vänner och ett uppdukat bord på en brygga i skärgården. En perfekt dag att för första gången dricka vin från Sverige. Nyfikenheten och spänningen låg i luften.
Vi hade beställt flaskorna från Systembolaget och valt ut dem lite på måfå. Hur skulle nu detta smaka?
Okej…. så här. Egentligen hade jag tänkt att vi skulle kommentera varje vin och sedan skriva ner omdöme. Men tyvärr skulle det ha blivit årets mest deprimerande läsning. För det här var inte alls särskilt gott. Dessa svenska viner var så extremt syrliga så det riktigt surnade till i både mage och hals.
Men vi beundrar att det finns vingårdar (ett 40-tal kommersiella i Sverige) som lägger ner tid, pengar och engagemang i drömmen om en vingård. Och visst, vi provade viner under kvällen som gick att dricka, ”men det här var ju iallafall drickbart” var en kommentar, och vi valde under kvällen ut ett par vinnare, men när vi sedan fick veta priset på flaskorna (de flesta ligger mellan 180-300 kr) så föll det på det. Man får ett väldigt bra utländskt vin på Systembolaget för 300 kr…
Bottennappet under kvällen var Rubin F som såg neonlila ut i färgen och var syrligt som tusan, det var allas förlorare. Vinnare bland rödvinerna var Åhus Leon Millot 2018. Den skulle nog kunna passera utan större reaktion under en middag, men 267 kr var det inte värt. Det här vinet har dessutom prisats internationellt vilket är en otrolig bedrift.
Bland de fyra vita vinerna hittade vi en klar favorit, Lyckeri. Det var allas favorit. Återigen, väldigt syrlig, men ändå en vinnare.
Lustigast var nog vinet Pegasus som smakade absolut ingenting. Det luktade okej, såg klart krispigt ut i sin ljusgula färg och kändes bra i mun och svalg, men i beskrivningen stod det ”inslag av röda äpplen, mandelmassa, gula plommon, aprikos och citrus”. Ingen kunde känna något av det. Nada. Njet. Null.
Av de mousserande vinerna vann Bedstekilde 2018 (som är ett fruktvin gjort på äpplen) med knapp marginal över Ebba Bruta 2018 som är ett mousserande vin på vindruvor.
Så summa summarum, en fantastiskt kul, intressant och spännande kväll men med ett resultat som tyvärr varken gav eftersmak eller mersmak.
”1999 så sa EU till Sverige ’ni är ett vinland’. Det tog som sagt en stund innan vi hittade vår roll som vinland. Vi försökte odla blå druvor, vilket fungerar typ var tredje år. Men så småningom så satsade vi på vita viner med främst solaris-druvan. Denna druva passar vårt klimat mycket bättre än druvorna vi försökt oss på innan. Men det finns en kulle ute på Wärmdö som vi försökte odla vin på redan på 1600-talet, så vi har verkligen försökt.
Någon gång runt 2005, så provade jag Blaxsta Eiswein, ett sött dessertvin från Flen! Denna nordliga vingård chockade mig på ett positivt sätt. Jag är fortfarande som mat- och dryckesnörd – med ett historiskt perspektiv – besviken att detta vin inte serverats på Nobelmiddagen. Bara jag tänker på detta Eiswein ler jag inom mig. Besök gärna Blaxsta vingård – denna vingård som ligger relativt nära huvudstaden. De sista åren har deras väldigt nordliga odlingar av Chardonnay också överraskat på ett väldigt trevligt sätt. Tänk bara att kunna säga en Chardonnay från Napa, en Chablis eller varför inte en Chardonnay från Flen!”
Nadja Karlsson
Svenska viner
-Svenska viner är viner framställda i Sverige. En korrekt användning av begreppet innebär att vinet är framställt av vindruvor som är odlade i Sverige, på en svensk vingård. Kommersiella vingårdar finns bland annat på Gotland, Skåne och Öland. Den största koncentrationen av vingårdar och vinproducenter finns i Skåne, cirka 30-40 stycken.
-Sverige ingår inte i den vilt växande vinrankans naturliga utbredningsområde, och någon längre, kontinuerlig tradition av vinodling finns inte. Idén om att starta kommersiell vinodling på friland, det vill säga inte i växthus, i Sverige fick fäste hos några pionjärer under 1990-talet.
-Det har spekulerats i att framtida klimatförändringar kan komma att förstärka trenden med ökad vinodling på nordliga breddgrader och ge den bättre förutsättningar.
(källa: wikipedia)
6 vingårdar i Sverige som du kan bo på
-Spa och vin. Ästad Vingård, Halland.
-Glampa bland vinrankorna. Arilds vingård, Skåne.
-Prova isvin. Blaxsta Vingård, Södermanland.
-Sov i vinfabriken. Gute Vingård, Gotland.
-Sveriges Champagne? Särtshöga Vingård, Östergötland.
-Charmig gårdsmiljö. Flädie mat & vingård, Skåne.
(källa: Vagabond)
Uppdaterad 2021-08-27
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!