B.A.R. ska vara öppet från morgon till kväll. På morgonen kan man komma in och köpa med sig en macka eller beställa catering, på dagen kan man komma in och äta lunch eller ta den med sig, på kvällen kan man välja en enkel rätt och äta den i baren eller slå sig ner i restaurangen och äta mer traditionell mat, säger Henrik Norström, stjärnkocken som i dag driver Lux Stockholm.

Henrik ger även ut en kokbok

Portarna till B.A.R. kommer slås upp bakom Grand Hotel och inriktningen är främst fisk och skaldjur (även om det kommer finnas kötträtter också). Konceptet med seagrill är influerat av liknande krogar som finns utomlands, men som enligt Henrik ännu inte slagit igenom i Sverige.

Vad kommer skilja Blasieholmen Aquarium and Restaurant från övriga restauranger?

– Vi kommer engagera gästen i maten, det ska kännas lite mer som när man äter hemma. Råvarorna kommer exponeras i ett stort akvarium mitt i lokalen i närheten av baren, dit man får gå och välja ut vad man vill äta. På det sättet blir gästerna mer rörliga och avståndet mellan restauranggäster och bargäster blir mindre. Vid bordet får man sedan ut fisken på ett fat, såsen i en såssnipa och potatis i en skål så att man blir mer aktiv vid bordet och får ta för sig själv av maten, säger Henrik.

Det här sättet att servera gästerna på gör också att man kan hålla nere prisnivån:

– Vi kommer ha priser som passar alla plånböcker, vi vill ha en tillgänglig restaurang som riktar sig till den stora publiken. Man ska kunna äta allt från något enkelt till något riktigt exklusivt och vi eftersträvar att ligga lågt i pris i förhållande till den kvalitet som vi serverar.

Tryffellägg på enkelt sätt.

Vad är ett lågt pris?

– Som ett exempel kommer vi servera en halv grillad hummer för någonstans kring 150 kronor.

Kommer man kunna slinka in i baren på kvällen bara för att ta en drink?

– Absolut!

Inför öppningen ger Henrik också ut kokboken Mitt nära kök, som finns ute nu.

I boken finns recept, matlagningstips och presentationer av några av Henriks vänner bland småskaliga uppfödare, fiskare och producenter av lokala råvaror, till exempel tryffelproducenten på Gotland som är unik för Sverige.

Och vill du stanna hemma och äta, varför inte slänga ihop en tryffelomelett? Lägg en bit tryffel bland några ägg i kylen – när du sedan knäcker dem har de tagit smak och vips, så har du din egen lyxmat.

B.A.R. har en totalyta på 500 kvadratmeter och kommer rymma ca 150 platser. Planen är att öppna den 1 november och hyreskontraktet är på tio år.