TobiasLolaHellman är död. Tobias var under 90-talet en av Stockholms mest kända dragqueen och huserade på Hus1 där han uppträdde på helgerna som Lola. Tobias var även med och anordnade Dragqueen Camp 2017 under Gävle Pride. Vid millenieskiftet ledde hon och Inga Tvivel den populära Dragrace, 150 meter i Högklackat under Hammarby IFs Midnattsloppet på Söder. Samma år medverkade de två i artisten Martins musikvideo till låten Dumkåt. Bara några exempel från Lolas karriär i den svenska drag-scenen. Ett av sina sista bejublade framträdanden som Lola gjorde Tobias Hellman på Side Track för två år sedan under en minneskväll för klubbfixaren LennartLeonoraFröstad.

Fyra av Sveriges profiler inom drag-Sverige Jan ”Inga Tvivel” Ericson, Peter ”Babette” Dahlman, Robert Fux och Leo b. minns Tobias.

Jan ”Inga Tvivel” Ericson: ”Jag träffade Lola den allra första kvällen jag gick ut på Hus1 och året var 1994. För mig, och säkert för många andra, var Lola synonymt med Hus1 på Sveavägen. Nya shower varje vecka, och med allehanda upptåg och tokerier. Vi började snart arbeta ihop och gjorde det under många år, allt från nattklubbar och 50-årsfester till TV-program och Midnattslopp. Lola hjälpte mig och tog mig in i drag show-världen och lärde mig väldigt mycket om att stå på scen. Att stå på scen med Lola, var alltid tokroligt och du visste aldrig om du skulle landa på klackarna och det var en del av charmen. Som scenpersonlighet var Lola svårslagen, alltid otroligt snabb, infallsrik och orädd. Historierna om Lola är många – vissa sanna och vissa uppdiktade, kanske av henne själv. Lola gjorde bestående intryck och vi saknar henne.”

Peter ”Babette” Dahlman: ”Jag blev väldigt ledsen när jag hörde att Tobias/ Lola gått bort. Vi var verkligen igång samtidigt. Han på Hus1 och jag på Oz. Jag jobbade även med Tobias under åren och vi hade mycket roligt både på och utanför scenen. Jag kommer minnas Tobias stora personlighet. Han hade mycket humor och var rapp i repliken. Som standup och konferencier briljerade han. Privat kunde vi sitta och skratta åt olika saker i timmar. Man hade aldrig tråkigt med Tobias.”

Robert Fux: ”Sorgligt besked idag. Lola var en unik del av svensk draghistoria och ingen som mött henne på eller bakom scenen glömmer det någonsin. Hon var en av de stora stjärnorna under klubblivets kokande 90-tal och jag blev som tonåring (nästan bokstavligen) knockad av hennes långa showben, gapande leende, gränslösa scennärvaro och kärlek till att vara nära sin publik. Allt kunde hända när Lola stod på scenen, och det gjorde det också. Bakom sminket fanns en blygare, godhjärtad och kämpande Tobias som jag i alla år försökte övertyga att våga berätta om sin historia i dragpodden Drottningmötet men han trodde inte nån skulle vara intresserad. Klart alla hade varit. Men minnena lever, låt sambucan brinna på bardiskarna ikväll som små facklor för Lola – the one and only.”

Leo b.: ”Tänker speciellt på ett tillfälle när Lola och FiaPia stod på scen under Wigstockholm i PridePark och Makode Linde brände av ett fyrverkeri mot slutet av deras nummer. Det blev ett himla liv och någon bögs skjorta brann upp! Jag älskar när det inte blir standard så med Lola har jag så många härliga minnen. Hon var så rapp i mun att man nästan blev rädd för henne men hon har betytt så mycket för så många. Kört sitt race men välkomnat in alla i det. Jag kommer tända ett ljus till hennes minne”.

Tobias Hellman blev 58 år. Han avled den 10 september i Gävle.