Riksförbundet EKHO valde på årsmötet Lina Landström till ny förbundsordförande. Hon är doktorand i teologi och bosatt i Täby. Hon har tidigare engagerat sig i den kristna hbtq-rörelsen i USA, framför allt i the United Methodist Church, och har en master i teologi från Vanderbilt Divinity School. Lina är utbildad processledare för Regnbågsnyckeln och har de senaste åren arbetat med Kyrkorna på Pride i Stockholm.
– Det är en stor ära att ha fått medlemmarnas förtroende, säger Lina Landström. Jag ser fram emot att fortsätta driva den kristna regnbågsrörelsen framåt som förbundsordförande för EKHO. Vi är många HBTQIA+ personer runt om i landet som längtar efter att få älska Gud och vara fullvärdiga medlemmar i våra kyrkor precis så som Gud skapat oss.
Dessutom har föreningen bytt slogan. Under föregående verksamhetsår genomfördes en varumärkesundersökning där det framkom att namnet EKHO inte var tillräckligt tydligt eller förmedlade vad de är, därför fattade man under årsmötet i helgen beslut om en förändring…
– Organisationen kommer fortsätta heta Riksförbundet EKHO men vi kommer använda vår nya slogan Kristna regnbågsrörelsen utåt för att förklara vilka vi är och vad vi gör på ett tydligare sätt. Det är ett spännande arbete där vi fått bekräftat vilken otroligt viktig organisation vi är för människors rättigheter och vad vi bidrar till, samtidigt som undersökningen visat på att många inte känner till oss och att vi haft svårigheter att nå ut med vårt budskap och inkludera alla, säger Anders Josefsson som är kommunikatör.
EKHO grundades 1976 och förkortningen stod då för Ekumeniska grupperna för kristna homosexuella. Genom åren har organisationen breddats och inkluderar idag alla hbtqia+ personer och allierade.
Under årsmöteshelgen genomfördes även ett samtal om kyrkans möjlighet att vara ett gott hem för transpersoner. Oliver Jähnke är transperson och Riksförbundet EKHOs talesperson i transfrågor och ledde ett samtal med Nahuel Eli Martinez Ramos och Robyn Johansson.
– Det stormar kring transpersoner på alla områden i dagens samhälle och i världspolitiken, säger Oliver Jähnke. Lagstiftare debatterar könsjuridik, hbtq-personer utgör motivet i krigspropaganda och kulturkrig. Teologer debatterar binära skapelseteorier. Läkare och förståsigpåare vrider och vänder på vårdapparaten. I denna storm lever transpersoner idag. Vad kan kyrkor göra för att lära känna och inkludera personer med transerfarenhet i vår gemenskap? Och på vilket sätt vi som kyrka kan motverka en osund polarisering i samhället kring transpersoners liv och identitet?
Uppdaterad 2024-03-06
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!