I Täby centrum finns mötesplatsen Hörnet. Det lilla hörnet med glasdörrar och en Prideflagga hängandes i fönstret ser kanske inte mycket ut för världen. Men en gång i månaden, var fjärde fredag, anordnas en HBTQ-kväll för högstadieelever. För vissa är det den enda gången i månaden de är sociala, för andra är det där de får använda sitt rätta pronomen och klä sig så som de vill.
För två år sedan uppmärksammade fritidsledaren Sofia att det fanns ett behov för HBTQ-personer att få ett utrymme där de fick vara sig själva och känna sig trygga.
– Vi hade väldigt många HBTQ-ungdomar och det var mycket prat om att det var tufft i skolan och att man inte blev förstådd och att skolan kändes som en osäker plats, säger Sofia.
Hon tog sig an projektet att ordna HBTQ-kvällar och det blev en succé. Första öppningen för två år sedan fyllde de den lilla lokalen med nyfikna ungdomar som letade efter en plats att bara få vara.
När jag kommer till Hörnet så ser jag genom små detaljer att det är en HBTQ-vänlig miljö. Jag ser regnbågens alla färger på paraplyer som hänger i taket, ett RFSL certifikat och konst. Det tar inte lång tid innan ungdomar trillar in en efter en. Sofia hälsar på alla med namn.
– Det är så viktigt att få höra sitt namn en gång om dagen. Att få den känslan är jätteviktigt, så det försöker vi göra, säger Sofia.
En av personerna som trillar in ska egentligen upp tidigt dagen efter för att vandra. Men hen vill inte missa HBTQ-kvällen även fast det inte blir så långvarigt.
Jamie, 16, är en av ungdomarna som kommer precis när det öppnat. Idag går hen på gymnasiet, men hen kommer och hälsar på hos Hörnet då och då ändå. Hen berättar att skolan var tuff i högstadieåldern. Påtryckningar från omvärlden gjorde hen skygg och Jamie kände att hen aldrig fick blomma ut och vara den hen önskade. Men så gick hen till Hörnet och Jamie fick äntligen vara sig själv. En gång i månaden klädde Jamie upp sig och satte på sig tyllkjolar, nätstrumpbyxor, bar uttrycksfullt smink och för en gångs skull kände sig hemma i sig själv.
– Folk pratade mycket i skolan och det gjorde att jag inte vågade komma ut. Här på Hörnet är jag mig själv och det känns fantastiskt, säger Jamie.
Sofia, 15, är vän med Jamie. De träffades på Hörnet. Hon berättar att det kan vara tufft att vara i skolan som HBTQ+-person och att det inte alltid är lätt att bli förstådd.
– Det här är enda gången på månaden som jag är social. De flesta av mina vänner är här och det är en trygg plats för mig. Folk som är queer får komma hit och vara sig själva och det tycker jag är bra.
På borden är det uppdukat med pyssel. Kvällens tema är Halloween. Pumpor står redo att karvas och Halloween-dekorationer redo att målas. Det är svårt att se om alla som fyller platserna vid borden känner varandra sedan innan. Alla pratar med varandra och är välkomnande mot den som sätter sig bredvid. Ibland tror jag att de har känt varandra i flera år när någon plötsligt frågar vad personen bredvid går i för skola.
Fritidsledarens Sofia vision för alla ungdomar som kommer till Hörnet är att det ska känna sig trygga och välkomnande.
– Det är viktigt att ge ungdomarna något att se fram emot om det är jobbigt någon annanstans i livet.
Hon upplever att inte bara besökarna på Hörnet känner sig tacksamma utan också föräldrarna.
– Vi har haft föräldrar som kommit in och tackat jättemycket och sagt att det är deras barns favoritkväll.
Florence sitter mellan Jamie och Sofia och karvar pumpa. Hen testar att smaka på pumpaköttet och grimaserar av den bittra eftersmaken. Jamie och Sofia skrattar och så fortsätter de kvällen ut. Skojar, skrattar och pratar. Florence föräldrar är väldigt konservativa och det är skönt att få komma till en plats där hen får vara sig själv och blir förstådd.
– Det är den tryggaste platsen för mig, säger hen. Det blir den enda platsen där ingen kommer och säger “du är kvinna” eller du är “bög”. Här är jag bara jag utan några fördomar.
Och det är precis det fritidsledaren Sofia försökt bygga upp.
– Här ska det vara fritt från fördomar och förtryck, säger Sofia. Oavsett om det är en eller ett hundra som behöver Hörnet så ska man finnas där och stötta den personen som behöver det.
Sofia berättar om ett minne hon aldrig kommer glömma. Ungdomar samlades under en av Hörnets HBTQ-kvällar för att se den populära queer- serien Heartstopper.
– Det var som en fotbollsmatch, beskriver Sofia det.
Vissa hejade högljutt på sina favoritkaraktärer, andra skrek i panik. Gemensamt applåderade de och ivrigt ställde de sig upp när något spännande hände. Även fast alla inte kände varandra så var alla välkomna i den lilla cirkeln framför TVn.
– Det var en sån gemenskap som det här programmet skapade och allt var så fint, berättar Sofia.
Det hörs hur stolt Sofia är över ungdomarna som kommer hit och tillsammans med fritidsledare skapar ett tryggt rum för de som behöver det. Som fritidsledare kommer en nära ungdomarna och hon berättar att det alltid är svårt att släppa iväg personer som går ut högstadiet.
– Vi vill ju veta vad som händer i deras liv. En del har ju haft det tufft så när de kommer och hälsar på och berättar att deras liv är bra så blir man stolt.
Hörnet är en fritidsgård för högstadieelever som en gång i månaden har HBTQ-kvällar för HBTQ-personer, nyfikna och allierade.
– Du är välkommen till Hörnet så som du är. Följ oss på vår instagram: hornet_taby för mer information, hälsar Sofia.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!