När Jari Mäki började sjuan i Örebro blev han utstött och fick höra att han var annorlunda.
– Mina klasskamrater tyckte att det var konstigt att jag umgicks med tjejer och inte gillar sport. Bakom min rygg snackades det mycket. Att jag var bög och så, fast jag visste det inte själv förrän i åttan. Jag var väldigt ensam under den här tiden.
Situationen i skolan gjorde att han ofta stannade hemma och låtsades vara sjuk. När föräldrarna var på jobbet loggade han in på sin mammas mejl, och sjukanmälde sig via den.
– Jag hade bara tre vänner i skolan. Det var skolsköterskan, kuratorn och bibliotekarien.
När han sedan började gymnasiet, på en internatskola, berättade han direkt om sin läggning.
– Jag tycker att det är viktigt att vara mig själv och att vara ärlig.
Ett par dagar innan jullovet i första ring blev han misshandlad av fyra personer. De avskydde hans sexualitet. När Jari sedan åkte hem på jullovet sa han ingenting till sina föräldrar och sina sår dolde han med heltäckande kläder.
Mobbningen gjorde att han slutade skolan och började ett nytt gymnasium, i Stockholm.
– Jag var mer accepterad där, men det blev alldeles för mycket alkohol och fest på kvällarna. Jag drack nästan varje dag.
Delvis berodde det på att han försökte glömma en våldtäkt som skedde när han var 16 år. Han blev neddrogad av en biodejt som han hade följt med hem.
– Det var inte precis så jag ville bli av med oskulden.
Efter våldtäkten vågade han inte säga någonting.
– Precis efter händelsen gick jag på familjemiddag. Det var under alla hjärtans dag-helgen. Jag tog på mig en scarf som jag hade i jackan och virade runt halsen. Och låtsades som ingenting.
I dag är det annorlunda. Nu vågar Jari berätta utan att känna skam. Han tycker att det är viktigt att prata och att vara öppen med den han är och det han har varit med om.
Han har flyttat tillbaka till Örebro och nu går han i sin tredje gymnasieskola. Han trivs och han slipper glåpord som rör hans läggning. Att sjukanmäla sig är inte längre ett alternativ.
– Jag längtar till och med till skolan nu, även när jag är ledig.
Jari har föreläst i flera klasser på sin skola och han har fått mycket fin respons.
– Folk kommer och berättar för mig att de tror att de är bisexuella och personer som har utsatts för sexuella övergrepp har också velat prata. Jag är inte professionell, men jag försöker hjälpa till så gott det går. Det är viktigt att veta att man inte är ensammast i världen. Enligt min erfarenhet har minst 60 procent av alla i skolan någon gång blivit mobbade.
Jari har anmält högstadieskolan till Skolstyrelsen, men de hävdade att det var för länge sedan mobbningen skedde och därför kommer de inte att utreda ärendet. Han har också frågat om han får komma och föreläsa i sin gamla gymnasieskola i Örebro. Men de säger att de inte är intresserade och att Jari är för ung. Mannen som våldtog Jari är polisanmäld, inte bara av Jari, utan också av flera andra.
Uppdaterad 2021-03-31
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!