I går berättade vi om West Prides undersökning om hbtqi-personers situation i dagens Sverige. En av många uppseendeväckande siffror som presenterades är att 28 procent undviker vissa platser eftersom de känner sig otrygga, och att hela 52 procent känner till personer som gör det.
QX har pratat med Pedro Lima, 27, i Göteborg som råkat ut för nedsättande kommentarer och trakasserier många gånger för att han är homosexuell och uppfattas som feminin. Pedro berättar om en incident som inträffade 2016, och som har satt djupa spår:
– En kväll när jag och min lillasyster Pamela åker spårvagn hoppar plötsligt ett killgäng i 18-19-årsåldern på. De ställer sig framför oss och börjar ganska snart skrika saker som ”jävla bög” och peka på mig. Sedan sätter sig två av dem bakom oss och jag får ett hårt slag i huvudet. Då reser vi oss och går längre fram i spårvagnen, men killarna följer efter och blir allt mer hotfulla. Då ställer sig min syster, som är väldigt kaxig, mellan dem och mig. Ingen annan i spårvagnen reagerar på vad som händer, så hade jag varit ensam vet jag inte vad som hade hänt. Vi hoppar av vid nästa hållplats, och som tur är följer inte gänget efter.
Pedro säger att detta bara är en av många liknande händelser han varit med om, och att han för det mesta inte berättar om dem för någon.
– Jag förtränger det och går vidare. Men det försvinner förstås inte, utan jag går hela tiden omkring och bär på det. Det har absolut påverkat mitt självförtroende negativt. Det är som om jag skäms för det som hänt, och det tror jag är likadant för många andra som råkar ut för trakasserier.
Har händelsen du berättar om gjort att du numera undviker vissa situationer eller platser?
– Efter att det hände undvek jag en massa saker, jag kände mig obekväm i många sammanhang och ville helst bara vara runt människor jag kände. Om jag exempelvis såg en grupp av killar gick jag en omväg. Det kan fortfarande hända i dag, men numera försöker jag istället kontrollera min rädsla, så det påverkar inte lika mycket längre. Fast när jag ibland DJ:ar på straighta klubbar händer det att folk är otroligt dumma i huvudet. Ja, det händer även på mitt jobb på Myrorna.
Berätta.
– Vissa kunder beter sig väldigt konstigt, de kan exempelvis härma mina gester eller fråga om jag är tjej eller kille. Jag kan hantera det just för att jag känner ett starkt stöd från mina kollegor, jag vet att de backar mig. När jag började jobba på Myrorna sa jag först inget om min läggning, men när mina kollegor började hinta om att de tycker det är okej att vara homosexuell vågade jag berätta. Det hjälpte min självkänsla jättemycket och gjorde mig trygg.
Hur rekommenderar du att man reagerar ifall man skulle råka ut för nedsättande kommentarer?
– Förr försökte jag bara gömma mig och komma därifrån så snabbt som möjligt, men om någon kallar mig ”jävla bög” i dag väljer jag ofta att svara något i stil med ”Varför säger du så? Vad har du emot homosexuella? Är du homofob?”. Då blir personen oftast lite ställd. Jag tycker det är viktigt att markera att man man inte tycker det är okej, för annars tror dessa människor att det är helt okej att fortsätta. Men det är nästan ännu viktigare att straighta personer som hör nedsättande kommentarer om hbtqi-personer markerar mot det.
Du säger att du har ett bättre självförtroende i dag än när du blev trakasserad på spårvagnen 2016, varför?
– Jag tror det beror mycket på folk omkring mig, att de har gjort att jag känner mig trygg. Jag har också jobbat väldigt mycket med mig själv, vågat trotsa mina rädslor och tvingat mig själv att vistas i straighta rum.
Hela 73 procent av hbtqi-personerna i West Prides undersökning säger att de fått höra nedsättande kommentarer på grund av sin läggning – din kommentar?
– Jag tycker det låter som en låg siffra, jag hade gissat på att den skulle vara ännu högre eftersom det är något som händer mig själv så pass ofta.
Uppdaterad 2023-01-12
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!