När det var trängselkaos på bussarna i Stockholm i slutet av mars ryckte busschauffören Åke Olsson, 73, in för att hjälpa till som han gjorde då och då när det behövdes folk.
– Jag var orolig för smittan, men det var inte han, berättar Åkes make Normunds Andersons för QX.
– Jag minns att Åke berättade om ett möte de hade haft på jobbet där de sa att det bara är äldre som riskerar att drabbas, men som äldre tänkte han sig personer över 80. Åke trodde nog inte att han kunde drabbas, och att om han skulle drabbas så skulle han klara av sjukdomen.
Normunds kan såklart inte säga helt säkert att det var på bussen den där ödesdigra marsdagen som Åke blev smittad av Corona-viruset, men tror själv att det var så.
– Vi brukade inte gå ut eller vara bland folk, nästan bara när vi arbetade. Vi blev båda sjuka samtidigt, med hosta, yrsel, kraftlöshet, hög feber och frossa. Man mår extremt dåligt av det här.
Normunds berättar att Åke dessutom drabbades av huvudvärk och illamående, och att när han kontaktade vården fick till svar att allting var enligt normen för sjukdomen. Efter ett par dagar ringde Åke till slut efter ambulans som körde honom till sjukhuset, som han aldrig fick lämna.
– Åke låg på intensivavdelningen, var nedsövd och kopplad till de olika apparaterna. Ingen fick besöka honom, och det var bara en person som fick komma och säga farväl. Eftersom jag själv var sjuk och inte skulle bli insläppt i det tillståndet var det Åkes son som var där, berättar Normunds.
– Efteråt berättade han för mig att det var bra att jag inte fick se hur det var där på sjukhuset, men jag ska inte gå in på detaljer, det är för personligt. Jag tror inte att vården hade kunnat göra något annorlunda än de gjorde, de har ju sina rutiner och säkerhetsåtgärder.
Den 12 april, på parets 12-åriga bröllopsdag, dog Åke.
– Det brukade vara en lycklig dag som vi alltid firade. Vi gick ut och åt någonstans, och på vår tionde bröllopsdag åkte vi till Berlin och åt middag uppe i den roterande restaurangen i tv-tornet, minns Normunds.
Åke Olsson jobbade för Stockholms lokaltrafik i hela sitt liv och som kuriosa kan nämnas att han lär vara den som såg till att tunnelbanelinjerna en gång i tiden fick färgerna grön, röd och blå.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!