Artikeln är ett första april-skämt
Främst är det B-vitaminet tiamin som påverkar huruvida man känner attraktion till det egna könet. Studierna som ligger till grund för rapporten visar att människor som fått i sig mycket tiamin i tidig ålder tenderar att komma ut som homosexuella senare i livet.
Tiamin, som är ett koenzym och spelar en bärande roll för normal hjärnfunktion, förekommer rikligt bland annat i fläskkött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar och jäst.
Men rapporten får svidande kritik i Sverige.
– Larv, säger laberatorieassistenten Lo Jarl på Karolinska Institutet. Det finns inget som helst belägg för det här. Nu råkar jag själv vara heterosexuell och är allergisk mot både bönor, ärtor och sparris, men jag har mycket svårt att tro att det ska ha nåt samband med någonting. Allt det här är bara en slump och det finns ingen anledning att ta detta på allvar.
Men alla röster är inte kritiska. Dietisten och distriktssköterskan Katia Minell har två vuxna homosexuella söner och hon välkomnar rapporten.
– Stefan och Andreas åt väldigt mycket inälvsmat och fläskkött, och i synnerhet korv när dom var små, så det här kan absolut stämma. Men jag vill poängtera att även om jag vetat om detta, så skulle jag ha serverat samma mat igen. Jag älskar mina söner för att dom blev precis som dom är.
I Sverige kom nyheten om rapporten idag, men i Schweiz har den varit omskriven sedan början av mars. Och den har gett avtryck. Lågstadieskolor har haft stora problem med föräldrar som kräver att allt fläskkött, sparris och bönor lyfts ut från skolmatsedeln, och ersätts med ”heterosexuell mat”.
Schweiziska tv-bolaget SDRF rapporterar att barnen dessutom vägrar att äta mat som förekommit i rapporten och att maten nu fått namn som ”lesbisches leber” (lesbisk lever) och ”schwules spargel” (homosexuell sparris).
Det återstår att se om rapporten kommer att göra avtryck här i Sverige. Och vi får hoppas att ”lebblever” och ”bögbönor” kanske till och med omfamnas av skolelever runt om i landet.
Uppdaterad 2016-11-15
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!