På Fagersta-Posten går han under alias Bruksbögen och skriver texter om sitt bögliv i småstaden. 2021 släppte RFSL antologin Vi också! skriven av Maria Niemi, där Shaun Walls delar med sig av sina metoo-historier. I hopp om att sprida medvetenhet ställer han nu även upp i Kalla Faktas kommande program.
– De kontaktade mig och frågade om jag ville vara med i deras program om sexuella övergrepp bland hbtqi-män. Trots att det är ett svårt och känsligt ämne att prata om, för vem vill vara en poster boy för rape, så är det så viktigt att bryta tystnadskulturen, säger han och fortsätter:
– Tystnadskulturen ökar lidandet för oss som blivit utsatta och blir ännu ett hinder för att anmäla eller söka hjälp. Det finns ju redan hinder som att det fortfarande saknas kompetens kring hbtqi-personer i till exempel skolan, vården, psykiatrin, polisen och socialen.
Shaun har blivit utsatt för sexuella övergrepp, våldtäkter och sexuellt våld och tror att det handlar om över 100 olika tillfällen. Det inkluderar trakasserier, våldtäktsförsök och oönskade nudes online från innan han ens blev sexuellt aktiv.
– Andra har tagit för sig av min kropp, som om det är deras rätt för att de är kåta och för att jag har visat intresse, utan att jag har samtyckt till det sexuella. Det senaste som hände mig var i somras, säger han och fortsätter:
– Jag låg och solade på ett offentligt nakenbad. En man satte sig över mig och gjorde saker med mig utan mitt samtycke. Jag låg där tyst och undrade hur fan det började och vad jag kunde göra för att få det att gå över. När det väl var över klädde han på sig, kollade på mig, skrattade och sa att det var hans första övergrepp.
Efter händelsen åkte Shaun hem med en känsla av tomhet.
– Jag åkte till stranden för att kunna vara bland andra queera personer och tänkte att det skulle vara tryggt då det var dagtid och fanns andra människor runt omkring mig. Men ingen ingrep.
Han berättar även att han har blivit utsatt för sexuella övergrepp och våldtäktsförsök från personer som varit hans ”vänner”.
– Som när vi kommit hem fulla från krogen och de bara har antagit att vi ska ha sex utan att jag vill.
Och av hook-ups och i relationer.
– Vi kan ha bestämt att vi ska ha sex och då får personen för sig att den kan göra vad den vill med mig bara för att jag till en början sagt ja – utan att säkerställa i stunden att båda är okej med det som sker.
Shaun menar att det finns kvar en föreställning kring vad som är våldtäkt och inte.
– Jag blir förvånad över att folk tror att det bara är våldtäkt om man uttrycker ett nej och stretar emot med våld. Verkligheten är att jag har blivit våldtagen flera gånger i mitt eget hem – under sexakter där jag känt nej och visat det med kroppen.
Valde du att anmäla dina förövare?
– Jag har inte anmält någon av övergreppen. Min kontakt med vården, psykiatrin och polisen har visat att det inte finns någon trygghet eller respekt för hbtqi-personer, säger han och fortsätter:
– Jag upplever även att det är omöjligt att prata om mina upplevelser kring sexuella övergrepp med vänner eller familj som inte är inom communityt för att de saknar intresse, empati eller förståelse och för att det oftast handlar om mer komplexa situationer i minoritetsgrupper.
Vad har du fått för respons sedan du ställde upp i RFSL:s antologi?
– Efter antologin har jag fått medverka i flera föreläsningar och podd-samtal kring det sexuella våldet som tas upp i boken. Men det oroar mig att hbtqi-communityt fortfarande inte får mer stöd i frågorna.
Vad skulle du vilja hälsa till personer som fallit offer för våldtäkt eller andra sexualbrott.
– Hitta sätt att prata om det även om det inte känns tryggt att anmäla eller söka vård. Eller skriv ner och ventilera på papper – bara för att få ut det ur kroppen. Om du orkar, leta efter hbtqi-grupper, fysiska eller online, där du skulle kunna känna dig trygg med att dela det du varit med om. Du ska inte behöva bära det själv eftersom vi är fler som varit med om liknande.
Hur vill du bemöta kärleken du får?
– Stöttningen som följt har gjort det värt att vara öppen och sårbar med historierna. Det värsta har ju redan hänt och jag vill inte bära runt på det själv. Att hålla allt inne har orsakat mig så mycket psykisk ohälsa och stress – att jag både har missbrukat och flera gånger varit nära på att ta livet av mig. Stöttningen har även hjälpt att förstå att det händer så många av oss och att det inte var något specifikt fel på mig och mitt agerande i situationen. Att samhället och politiker haft och har ett ansvar som de misslyckas med – så länge det inte finns krav på hbtqi-kompetens inom alla områden där vi queers finns.
Uppdaterad 2024-03-08
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!