Igår när jag steg på bussen från Värnhem till Erikslust fanns där bara en ledig sittplats kvar, och om den stod det mellan mig och tjejen som man annars bara ser på omslagen av Cosmopolitan och Elle. Jag menar hon var tjejen i reklamen och vi hade båda den lediga sittplatsen i sikte… men jag hann först. Varpå hon tittade på mig och log med sina ögon sådär som bara tjejer kan. Hon sa inget, men hennes ögon sa allt. Hon var medveten. Hon visste att det brukade fungera – men: ”Tyvärr”, ”Upptaget”, ”En annan gång”.

När hon sedan, som en spöad snorunge, slog sig ned på golvet var tillfredsställelsen enorm – tills dess att jag såg en liten himmelsbro i form av en knappnål på hennes ryggsäck. Och då plötsligt slog det mig: Det förflutna svämmar över med berättelser om kvinnor som har kommit till undsättning för homosexuella män i tider som inte varit lika accepterande som idag. Jag menar den modfällda mamman som grundade PFLAG, den läkare som bevisade att homosexualitet inte var en patologisk sjukdom, den populära krönikör som på 1960-talet skrev: ”Homosexuella män och kvinnor är födda på det sättet och bör vara sanna mot sig själva för att finna lycka” och alla oräkneliga lesbiska kvinnor som efter år av förtryck under frigörelsen, la sin frustration åt sidan och tog hand om sina bröder under höjden av aidsepidemin. Ängeln på Roslagstull. Birgitta Ohlsson. Ulrika Westerlund. Lady Gaga. Tjejkompisen som försvarade en mot mobbare i skolan, bästa vännen som man först ”kom ut” för. För att inte tala om våra mammor som alltid fanns där och förutom det också hanterade våra pappor när de inte riktigt visste hur dem skulle förhålla sig till det hela.

Jag gick därför fram till tjejen ifråga igen och sa: ”Eller du, förresten, du kan få min plats!”. ”Men oj, tack, varför det?”, frågade hon då. ”Jo, du förstår, att jag inte kan leva med er har jag alltid vetat, men jag insåg nyss att jag inte kan leva utan er heller”, svarade jag.

Andreas skriver krönikor för QX.se och vill du läsa tidigare krönikor och texter kan du besöka bloggen på Qruiser