Två personer tar över ett stort hus i en liten by. Den ena av dem har rötterna i bygden. Det pratas om det nya paret från Stockholm som kommit hit.
Situationen är inte helt olik en film av Colin Nutley.
– Ja, skrattar David när vi sitter i den nyrenoverade matsalen. Visst finns det likheter med Änglagård, men vi har fått ett fantastiskt välkomnande. Jag både hoppas och tror att folk här tycker att det är kul att det händer något och att vi tar vara på det här stället.
David och Charbel träffades i Stockholm för knappt tre år sedan. Några meddelanden på Qruiser och en promenad på söder ledde till att de blev ett par. Charbel jobbade som säljare på jeansmärket Wrangler medan David jobbade på en framgångsrik eventbyrå. Båda var mitt uppe i karriären och hade en trygg tillvaro.
Men David som flyttat till Stockholm från Härnösand några år tidigare började vantrivas alltmer i Stockholm med de fullpackade tunnelbanevagnarna, den stökiga trafiken och avsaknaden till naturen. En olustig känsla av tomhet och att ingenting känns viktigt gnagde i honom.
– Jag hade ett bra och kul jobb, underbara arbetskamrater och en fin lägenhet, ändå kände jag att något saknades. Hela min tillvaro kändes ytlig på nåt vis.
Charbel började känna sig rastlös i Stockholm. Dessutom hade Davids önskan om att göra något annat även börjat gro hos honom.
– En kväll när vi satt och pratade om framtidsdrömmar och drack lite vin fick jag upp en bild i huvudet där jag stod i ett kök och vispade ägg och socker i en kastrull. Det gav mig en lyckokänsla.Att få servera mat man själv lagat eller vispa ihop en sockerkaka på morgonen.
David drömde i sin tur om naturen på Gotland.
Killarna insåg att de måste göra något åt sin situation.
Först var planen att skaffa en större gemensam lägenhet i Stockholm och en kolonilott men när Charbel en kväll sa ”vi kanske skulle starta något tillsammans” samtidigt som Davids barndomskompis skickade en länk på ett vandrarhem och konferensgård som var till salu i Rö utanför Härnösand började killarnas hjärnor att jobba.
– På 48 timmar hade vi satt ihop en budget, en arbetsplan och en presentation, berättar David.
Efter att killarna diskuterat med varandra fram och tillbaka, haft möten med motvilliga banker och genomlidit en utdragen budgivning var de helt plötsligt ägare av 1000 kvadratmeter vandrarhem och konferensgård.
De sa upp sig från sina jobb, sålde lägenheterna och packade bilen. Idag bor de sedan drygt sju månader på Sågverket i Rö, någon mil utanför Härnösand. Ställets namn var Solebo när de köpte det, men det var det första som ändrades.
– Solebo låg kanske inte helt i linje med det vi vill förmedla, säger David och skrattar.
Det nya namnet fick bli Sågverket. Taget efter det stora sågverk som låg vid vattnet i början av 1900-talet. På Sågverket har de nu renoverat varje dag sju dagar i veckan. Från tidig morgon till sen kväll.
Allt har gjorts om. När vi bläddrar i prospektet från försäljningen går stället knappt att känna igen. Väggar har tagits ner, mattor och tapeter rivits ut, möbler har slängts, sålts och getts bort. Och resultatet är fantastiskt. Matsalen och de 17 rummen andas harmoni, lugn och enkelhet. Matsalen har blivit hjärtat på Sågverket. Med utsikt över vattnet och ön Hemsön blir man lätt kvar där. Länge. Sågverket är perfekt för en rofylld helg. Här finns natur, promenader, hav och god mat. Och så parets…
Läs hela artikeln i QX juni som du kan ladda ner här
Mer info på: www.sagverket.se
Uppdaterad 2016-11-15
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!