Boken Green India innehåller 200 vegetariska och veganska rätter, från linsgrytor och currys via paneer och kofta till smakrik street food.  Killarna matchade på Tinder när Aman var på besök i Sverige för ett bröllop i Göteborg. Aman ville se huvudstaden och det blev en dejt på Mälarpaviljongen med mycket skratt.
– När Aman skulle tillbaka till Indien så mellanlandade han i Helsingfors, jag tog flyget dit för att få träffa honom en sista gång och sen var det vi, berättar Mattias Kristiansson, som gett ut hela 14 kokböcker och driver den vegetariska mattidningen VEGO. Idén till Green India föddes när Aman sedan flyttade till Sverige och förvånades över hur få indiska rätter som folk kände till, och att den ”indiska” maten vi serveras på restaurang i Sverige inte smakade indiskt.
– Indisk mat på restauranger är oftast anpassad för svenska smaklökar vilket gör den lite plattare och tråkigare. Man använder även ofta samma sås till alla rätter, med mindre justeringar, vilket gör att allt smakar likadant. Vi har försökt att vara så autentiska som möjligt så att folk faktiskt kan få till de klassiska smakerna hemma.
Är det enklare att hitta bra veggosmaker i det indiska köket än andra då det redan känns rätt vegetariskt?
– Absolut, det finns så mycket mer naturligt vegetarisk mat i det indiska köket. De har inte heller samma märkliga köttnorm som i Sverige där många kollar ner på vegetariskt. I Indien omfamnar man till exempel linser för vad det är och det finns en sån galet stor bredd på vegetarisk mat där att det är omöjligt att tröttna på.

 Vad är det bästa med det indiska köket?
– Att det är så galet varierat. Man blir lätt låst vid rätterna som finns på restauranger i Sverige, men det är verkligen ingenting mot vad som faktiskt finns att ta del av i Indien. Jag menar, 1,3 miljarder människor och en lång mathistoria säger sig själv. Här finns allt möjlig mat du inte trodde fanns.

Slutligen, vad är den största missuppfattningen om det indiska köket?
– Att det skulle vara svårt att laga. Det är till största del vardagsmat som ska gå snabbt och enkelt. Även att det skulle kräva konstiga ingredienser och långa ingredienslistor. Grejen är att det mesta är ingredienser du hittar i vanliga butiker och det är ju faktiskt inte jobbigare att krydda med fyra kryddor istället för två. Den sista är att det är så himla starkt. Ja, indier älskar chili och hetta men det är inte det som är grejen. Du kan faktiskt dra ner på chilin, eller utesluta helt, för det är kryddigheten som är det fantastiska.

Mattias och Aman sprider även indiska matkultur via indianenough.se och @indian_enough