Tobias Karlsson kan vara en av de mest omtyckta personerna jag känner. Jag har aldrig hört ett ont ord om honom, tvärtom. Alla älskar honom. Från alla de kvinnor han dansat med fredag efter fredag i Let’s Dance genom åren och som alla verkar bli hopplöst förälskade i honom – till de han föreläser eller uppträder för i sina föreställningar och kurser. Dessutom är ju karln alltid glad och verkar ha mer energi än Forsmarks kärnkraftverk. Alltid på språng, alltid med ett stort leende och alltid med en varm kram i bagaget.
För tre år sedan blev Tobias Årets Talare på en gala arrangerad av Talarforum och nu turnerar han Sverige runt och föreläser och i våras kom han tvåa i Let’s Dance tillsammans med Magdalena Forsberg.
Det går bra nu skulle man kunna säga. Men precis som titeln på hans bok som kommer ut i september avslöjar så är inte livet alltid en dans på rosor.
Under våren 2016 kände Tobias att det var något som inte stämde med hans kropp. Eftersom han varit dansare hela livet så känner han sin kropp väl och har alltid varit mån om att han ska må bra och att kroppen ska vara pigg.
– Men så började jag få svettningar på nätterna och jag kände att något inte var som det skulle.
Hade du redan då några tankar på vad det kunde vara?
– Ja, jag tänkte tanken, men slog bort den på en gång. Jag borde ha gått och kollat mig på en gång men jag sköt och sköt på det.
Månaderna gick men en dag kände han att det var lika bra att ta tag i det.
– Så jag åkte till Venhälsan. Det här var vecken efter Pride så alla jag känner satt ju typ i väntrummet (skrattar). Så jag satte på mig mitt happy face och hälsade glatt på alla. Sen gick jag in till sköterskan och tog ett sånt där 20 minuters-test. Och när resultatet kommer så säger hon plötsligt ”oj, det här ser inte bra ut”. Hon hade jobbat där i många år och aldrig fått ett positivt resultat. Och det här testet är ju 99% säkert.
– Där och då stannade världen för mig.
Tobias berättar hur han zoomar ut, han hör bara att sköterskan säger något långt bort i periferin, livet passerar revy och han tänker på mamma och pappa och på hur många han kommer att göra besvikna, att återigen vara det svarta fåret.
Tobias lämnar Venhälsan efter att han fått tid hos psykolog och kurator.
– Sen gick jag ut och promenerade i flera timmar. Jag bara gick och gick och gick. Allt snurrade i huvudet, alla tankar sköt som pilar i huvudet på mig.
Vem berättade du för först?
– Jag och Gabriel Forss skulle podda på kvällen och det märkliga är att han och jag aldrig skriver till varandra på facebook, men just den här eftermiddagen när jag går där panikslagen och helt förtvivlad i mina tankar ser jag att Gabriel skrivit till mig på facebook: ”Bara så du vet så älskar jag dig överallt i världen, du är min bästa vän” stod det. Det var helt sjukt. Han känner mig så väl. Han måste ha känt att det var något som hänt.
På kvällen poddade de tillsammans i ”I säng med Tobias och Gabriel” och efteråt berättade Tobias om beskedet han fått på Venhälsan tidigare samma dag. Gabriel tröstade och sa att han alltid kommer finnas där.
– Han är en fantastisk människa, och han sa så fina och stöttande saker.
Men trots det levde Tobias med svår ångest i flera dagar. Han berättar hur han söp sig full för att dämpa ångesten och sen stupade i säng på kvällarna.
– Jag var panikslagen och mådde så illa, jag hade mardrömmar och huvudet ville sprängas av alla tankar jag hade. Jag slogs av hur lite jag vet om hiv, trots att jag har nära vänner som är hiv-positiva så var jag inte alls insatt.
Tobias kände att livet rasade för honom, men efter tre dagar så satte han sig och skrev ett brev till sig själv.
– Jag skrev hur lycklig jag ska vara som har ett sånt fantastiskt liv, med en underbar familj och fina vänner och att det är få förunnat att jobba och leva på sin hobby, så det är dags att välja här och nu, ge upp Tobias eller gå vidare. Då bestämde jag mig för att göra det bästa utav det. Och det har jag gjort sen dess.
Vet du vem som smittade dig?
– Nej, och det känns inte viktigt. Jag tror inte han visste om att han hade det. Men eftersom jag fick skriva ner namn på de killar jag träffat innan så att de kunde informeras och testas lär han ju veta om det nu. Men det känns inte viktigt för mig att veta vem det var.
När berättade du för dina föräldrar?
– Det tog 2,5 år tills jag klarade av att göra det. Jag ville visa att jag mådde bra och jag ville ta reda på själv hur jag faktiskt kände. Så jag gav mig ett år, men det tog 2,5… Det blir ju aldrig något bra tillfälle. ”And by the way” liksom och säga det under en tacomiddag, det är svårt…
Men en vecka före jul åkte Tobias hem och hela familjen satt och tittade på Så Mycket Bättre på tv.
– Det var Louise Hoffstens dag och hon berättade om sjukdomen MS som hon drabbats av, och så tänkte jag, ’kom igen nu Tobias, säg det bara’. Men så blev det reklam och vi slog över till SVT där de visade After Darks show, och då kom det ett inslag med ett ‘memorial’ för alla som jobbat med After Dark genom åren och som gått bort i aids – ”alltså hallå Tobias, kom igen nu, det här är ju liksom the sign of a life time…” Och helt plötsligt dyker det upp en bild på en kille som var anledningen till att jag blev bög för 30 år sen. Jag såg bilden på honom och så sa jag det bara rakt ut: ”Jag fick hiv för två år sen”.
– Och jag tänkte, nu får vad som helst komma, jag bara satt där och var rustad och redo för allt, men det gick inte fem sekunder innan både mamma och pappa tog varsin hand på mig och klämde hårt, så satt vi där i soffan och de sa, ”vi älskar dig Tobias, du är fantastisk”.
Vi sitter på uteserveringen på ett kafé på Södermalm, solen skiner och vi låter tårarna rinna. Vem bryr sig. Tobias har just berättat att han är hiv-positiv för sina föräldrar. Och de säger att de älskar honom. Klart vi får gråta. Den enorma lättnaden han kände där och då är lätt att förstå. Att äntligen ha berättat för de som betyder mest. Något som man har gått runt och hållit hemligt i 2,5 år.
– Mamma grät och vi höll i varandra. Sen reste sig pappa upp efter ett tag och sa ’jaha, jag tror vi får sätta på en ny stark kopp kaffe” (skrattar). Sen satt vi och pratade. Och de är så fantastiskt stöttande och förstående. Allt vi gått igenom tillsammans har stärkt oss och gjort oss tajtare.
Tror du att bilden av hiv har förändrats i Sverige?
– Ja, det tror jag, men ändå, jag har ju berättat för några stycken och den här bilden av Tom Hanks i ”Philadelphia” är inte bortsuddad. Samtidigt som jag berättade för min bästa kompis Jocke så berättade jag även för en annan kompis som frågade ”hur långt har du kvar?”. ”Nämen alltså va? Jag ska inte dö…” så informationen och kunskapen om hiv är inte så stor där ute. Vi måste ut och berätta, det här stigmat måste bort.
Hur har de här tre åren som du levt med hiv påverkat dig?
– Vet du, det här har inte påverkat mig eller mitt liv överhuvudtaget, i början kanske jag sumpade en relation som kunde ha blivit något, för att jag inte vågade berätta. Men anledningen till att jag gör det här och går ut med det är även egoistisk, för jag orkar inte outa mig varje gång hiv kommer på tal, så jag gör det här nu och sen kan jag förvänta mig att folk vet om det.
Hur många vet idag?
– Kanske 20 personer.
Hur har reaktionerna varit hos de som du berättat för?
– Blandat, men jag är fascinerad av gayvärlden, folk är så jävla okej med det, det är fantastiskt. När man säger att man är undetectable, det vill säga virusmängden i blodet är inte ens mätbar, så är många lugna. Man är ju friskförklarad då och kan inte smitta, det är ju det säkraste sexet man kan ha, en hiv-positiv person som är under medicinering och är undetectable. Och man måste inte berätta längre om sin hiv-status när man ska ha sex med någon.
Tänker du på hiv varje dag?
– Nej, inte alls, jag tar en tablett tillsammans med mina andra vitaminer varje dag, det är en del av dom bara. That’s it. Jag mår så sjukt bra. Och jag känner mig grymt jävla stark, därför orkar jag göra det här. Och det låter kanske konstigt men jag har ju hellre hiv än diabetes. Jag känner att jag idag, har blivit ett bättre jag än för tre år sedan. Det är sånt jävlar anamma i mig efter allt jag gått igenom med mobbing, sexualiteten – och så hiv. Det är som att universum kastat det här på mig liksom, ”deal with this shit” och det har jag gjort.
– Så jävla dåligt (skrattar).
Är det svårt att dejta när man är Tobias Karlsson?
– Alltså, jag har så bra vänner, det är ett sånt fint gäng, och ska jag träffa någon vill jag ju att han ska få plats där och vara lika bra som dem. Det krävs rätt mycket för att han ska passa in så ja, det är svårt.
Finns det något bra som kommit av hiv:et?
– Förutom att jag mår bättre än nånsin så försvann ju all den där hiv-ångesten jag burit på som bög hela livet. Den försvann liksom i väntrummet, all ångest och oro att få hiv, nu är den borta, jag kan ju inte få hiv igen liksom (skrattar).
Vad händer härnäst?
– Jag är ute och föreläser 3-4 gånger i veckan, och det är det roligaste jag gjort. Jag åker Sverige runt och föreläser inför allt från lite mindre grupper till 1200 lärare eller som nu senast inför 3000 fjärdeklassare i Kristianstad. De satt som tända ljus i 75 minuter. Helt otroligt.
Tobias blev Årets Talare på Talarforums gala för några år sedan och har sedan dess ett fullspäckat schema. I sin föreläsning pratar han om mobbing och att komma ut som gay.
Dessutom poddar han som sagt med Gabriel Forss och den 18 september kommer han ut med boken ”Inte alltid en dans på rosor” där han berättar om sitt liv och även om att leva med hiv.
Han är beredd på att det kommer att bli en stor nyhet nu när han går ut och berättar om det.
– Helst hade jag velat att det inte skulle bli en stor grej alls, men samtidigt är stigmat kring hiv så stort så för att få bort det behöver jag och andra ut och prata om det och synas. Det är dags nu. Hiv är ingen stor grej längre, säger Tobias.
Tobias bok ”Inte alltid en dans på rosor” (Bonnier) kommer ut den 18 september. Lyssna även på podden ”I säng med Tobias och Gabriel” där Tobias i senaste avsnitt berättar om sin hiv-status. Tobias gästar TV4 Nyhetsmorgon imorgon tisdag.
Hiv i Sverige idag
I Sverige smittas ca 450 personer om året med hiv. En ökning senaste året har skett bland män som har sex med män. Behandlingen av hiv är idag så effektiv att den sänker virusnivån till praktiskt taget noll (undetectable). Det gör att smittsamheten vid välinställd behandling inte riskerar överföra hivinfektionen till någon annan vid vaginala och anala samlag. Därför kan personer med hivbehandling leva ett långt liv och till och med föda barn, utan att överföra infektionen till någon annan. Men kunskapen om hiv är låg. Många har en felaktig eller föråldrad kunskap om hiv, vilket bidrar till att personer som lever med hiv diskrimineras. Det vill Folkhälsomyndigheten ändra genom att sprida kunskap om hiv idag.
Vilka är symtomen på hiv?
Det är långt ifrån alla som får några tidiga symtom, men då handlar det oftast om halsont, feber och hudutslag. Flera år senare kan man få symtom som bältros, svamp i underlivet eller hudförändringar. I ett sent skede får man mer allvarliga infektioner, till exempel svårbehandlad lunginflammation och tumörer. Då har man utvecklat sjukdomstillståndet aids.
Hur vet man att man har hiv?
Genom att göra ett hivtest. Hiv behöver inte ge några symtom alls men kan ge symtom som liknar andra vanliga infektioner. Man testar för hiv genom att lämna ett blodprov.
När ska man testa sig?
Det är alltid bra att göra ett hivtest om man upplever att man utsatt sig för en risksituation och känner sig osäker på om man har hiv eller inte. Man behöver inte berätta varför man vill testa sig och man får vara anonym om man vill. I Sverige är det gratis att testa sig för hiv och det kan man exempelvis göra på en vårdcentral eller ungdomsmottagning. Man kan också testa sig på specialistmottagningar, som exempelvis hud- och könsmottagningar eller infektionsmottagningar.
Vad är PrEP?
Begreppet “PrEP” står för pre-expositions profylax. Ordet ”profylax” betyder att förebygga en infektion eller sjukdom. Målet med PrEP är att förhindra att du blir smittad av hiv. PrEP innebär att du regelbundet, i förebyggande syfte, tar läkemedel mot hiv. Tabletten som används innehåller två substanser (tenofovirdisoproxil och emtricitabine). Dessa substanser används även som en del av behandlingen som ges vid redan konstaterad HIV-infektion.
Hur väl skyddar PrEP?
Skyddseffekten av PrEP har undersökts i flera stora studier. Bland män som har sex med män och som tog läkemedlrt dagligen minskade risken för att smittas med hiv upp till 93%!
Kan jag sluta använda kondom när jag tar PrEP?
Du bör inte sluta använda kondom när du tar PreP. Skyddet mot hiv är inte 100%. PrEP skyddar inte heller mot andra sexuell överförbara sjukdomar vilket kondom gör.
Är det förenligt med några risker att använda PrEP?
I de studier som gjorts hade några av deltagarna problem med orolig mage, nedsatt aptit, illamående och huvudvärk. Dessa besvär var ofta milda och övergående. Inga allvarliga eller livshotande biverkningar har observerats i dessa studier men det finns andra rapporter som visar viss risk för mer allvarliga biverkningar i form av påverkan på njurar och skelett.
Källa: Folkhälsoinstitutet samt Södersjukhuset
Uppdaterad 2019-09-04
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!