I Grödinge Kyrkby, precis vid landsvägen, en kvart från Tumba Centrum utanför Stockholm, ligger Klockargården med sina faluröda hus och vita knutar. Här driver Frederick och Simon sedan ett år ett omtyckt våffleri. Killarna, som varit ett par sedan de träffades via Qruiser för elva år sedan, ville flytta ifrån storstan, hittade gården och bor idag i huset intill. Det som tidigare var en skolbyggnad är nu ett våffleri.
Torsdag till söndag välkomnar Frederick gästerna med frasiga våfflor och öppna armar, och är en av de främsta anledningarna till succén.
– Vi vill ge gästerna en helhetskänsla, sprida positiv energi och ge bra service. Fika kan man göra var som helst, men vi vill ge våra besökare det där lilla extra, berättar Frederick.
Simon har fortfarande kvar sitt jobb i Stockholm, men hoppar in när det behövs. Frederick jobbade tidigare på en finansiellt institut, men efter att ha gått in i den berömda väggen , föddes tanken på att dra ner på tempot, starta om och starta våffleriet.
– Vi åt ofta våfflor på söndagarna, och det i kombination med att vi funderade på att göra egen glass födde idén till våffleriet. En dag vaknade jag och kände: Vi måste göra det här, skrattar Frederick.
”För oss är det viktigt att göra allt från grunden, alltifrån en egen glass till skagenröra med handskalade räkor och egengjord majonnäs”
Tillsammans hittade de soffor, bord och stolar på loppis och Blocket. Och idag är den gamla skolsalen en varmt välkomnande symfoni av växter, prydnader, tavlor och soffgrupper. I högtalarna spelas japansk musik, och killarna bär rockar inhandlade i Tokyo. Kärleken till det asiatiska landet har också påverkat menyn då en våffla med macha-thé-glass serveras.
Kronjuvelen på menyn är såklart våfflan med vispad grädde och sylt, som är hemkokt. Våffelreceptet är en klassisk svensk våffla gräddad i något av de fyra specialjärnen.
– För oss är det viktigt att göra allt från grunden, alltifrån en egen glass till skagenröra med handskalade räkor och egengjord majonnäs, säger Simon.
”Klockaregården ägdes tidigare av ett killpar innan Frederick och Simon tog över”
Menyn bjuder både sött och salt och Nutella/banan-våfflan är extra poppis bland barnen medan de vuxna gästerna gärna testar veckans våffla, som denna vecka är tacovåfflan med tortillachips, gräddfil, grönsaker och kryddad köttfärs.
Hur lyckades ni få gäster hit från start?
– Vi satte upp skyltar vid vägen och A4-blad på postlådor och anslagstavlor runt om i området. De som kom första dagen återvände dag två med sällskap och sedan spred sig ryktet. Varför inte ge det lilla extra då det inte kostar något? frågar sig Frederick.
– Här ser jag ju också att du kan vara dig själv till 100 procent och det ser gästerna. Gör man nåt genuint och älskar det så kommer allt naturligt, fyller Simon i.
Numera öppet året runt
Sedan i somras har paret öppet torsdagar till söndagar året om, en utmaning med tanke på det svenska klimatet under vintermånaderna. Den mysiga trädgården med små ”rum” som lockade i somras kunde inte användas på samma sätt.
– Men jag gav mig sjutton på att vi skulle köra året runt. Visst, det är lite lugnare torsdagar och fredagar men desto mer på söndagarna och kring 13 är det fullsatt.
Klockaregården ägdes tidigare av ett killpar innan Frederick och Simon tog över. Då var det ett keramikmuseum med ett mindre café.
– Det är klart att de öppnat upp lite för oss, för vi har känt oss så välkomna här ute. Vilket kanske inte är en självklarhet för mig som mulatt och gay, i ett politiskt konservativt samhälle. Men alla har verkligen tagit emot oss med öppna armar, fastslår Frederick.
Framför dem ligger en sommar med utökad personalstyrka, spännande smaksatsningar, förhoppningsvis bra väder – och fler våffeljärn. De fyra vi har räcker inte. Och man ska inte behöva vänta för länge på våra våfflor, avslutar Frederick.
Kika in deras Instagramkonto @klockargardensvaffleri