Vinkällaren Grappe ligger på Grevgatan 5 i Stockholm. Helt anonymt, här finns ingen skylt, bara en svart järndörr. Den observante kan se att dörrhandtagen består av två st G som är vända mot varandra. När jag kommer innanför porten känner jag direkt hur jag kastas tillbaka i minnet till en av många vinkällare jag besökt i Champagne i Frankrike. Samma stil, samma atmosfär.
Carl Jan Granqvist hälsar mig välkommen med stora famnen och tar genast med mig på en rundvandring i källarvalven. Smala gångar som kantas av vin från golv till tak, inlåsta bakom galler. Det är stort. Väldigt stort.
Här trängs 100 000 flaskor vin. Jag går förbi ett fack med enbart Dom Perignon från 1996. Stannar sen upp vid några Pétrus och Carl Jan pekar på en flaska.
– Här ligger en som är värd ungefär 80 000 och där är en som är värd 40 000 kr. Bara i det här facket är värdet 1,5 miljon.
På Grappe kan privatpersoner och företag hyra utrymme för lagring av viner. Man kan välja mellan att hyra ett helfack, halvt fack eller hylla, vilka rymmer ca 400, 200 eller 100 flaskor.
Källaren har rätt temperatur, rätt luftfuktighet samt lagom belysning, allt för att vinet ska lagras så perfekt som möjligt.
Dricker vin gratis
– Jag köpte viner för ungefär 290 000 för en massa år sedan, de är värda ca. 3 miljoner idag. Det finns ingen investering som har lönat sig bättre och ökat mer i värde än vin, vare sig det gäller aktier eller antikviteter. Så är det, säger Carl-Jan och stannar upp.
– Det är bara de som inte har någon kunskap om vin som köper vin av skattade medel. Vi andra köper sex lådor med vin, säljer efter några år fyra och konsumerar därefter de andra två lådorna helt gratis. I ett högbeskattat land som Sverige tycker jag det är läckert att dricka vin gratis, säger han med ett leende på läpparna.
Carl Jan startade Vinkällaren Grappe den 1 april 1986. De första 10 åren gick verkamheten med förlust!
– Svenskar drack inte vin före 1970. Att dra igång vinkällaren var mycket optimistiskt, säger Carl Jan som plöjt ner över 35 miljoner i Grappe under årens lopp.
Idag är det 98% beläggning i vinhyllorna och här finns möjlighet för medlemmar att äta middag och dricka sina egna viner. Det anordnas både vinprovningar och vinresor för medlemmar och journalister och de får även rådgivning om vinköp. Nästa vecka ska Carl Jan till Kroatien, i november på en vinresa till Bordeaux. Och så reser han runt i Sverige och håller föredrag.
– Det är viktigt att behålla sin folklighet, säger Carl Jan.
Dessutom har han ett vakande öga på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som fostrat världsmästare i sommellerie. Först ut var Andreas Larsson och därefter korades Arvid Rosengren.
På Grappe huserar det alltid spännande och kända profiler som avnjuter vin. Eller som Carl-Jan uttrycker det.
– Är man här en vecka så träffar man många som betyder något i samhället. Vin är här den gemensamma nämnaren som öppnar upp för kreativa samtal.
5 miljoner för en flaska
Den dyraste flaskan rödvin som någonsin sålts var den som klubbades förra veckan på auktion för ca 5 miljoner kronor, en Romanée-Conti från 1945. Kvällen innan mitt besök på Grappe hade de varit ett gäng som avnjutit en flaska från 1917. Nu står den urdruckna flaskan på bordet framför oss.
– Vi dricker ofta gamla viner, vi är inte mycket för fostervatten, säger Carl-Jan och skrattar.
Vad tycker du att en flaska får kosta för att vara värd att lagra?
– Jag skulle säga minst 200 kronor, helst lite mer. Lägre prissatta viner är till för omedelbar konsumtion och vinner inget på lagring.
Men man ska inte ha flaskorna hemma i vinkylen?
– Nej, då förstörs den av vibrationerna och ljuset. Har du ingen vinkällare så lägg vinet i garderoben. Men inte för länge för då torkar korken. Temperatur, rätt fuktighet, mörker och inga vibrationer. Det är a och o för vinlagring.
Uppdaterad 2018-11-24
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!