RFSL Luleå och norra Norrbottens län har nyligen introducerat Norrbottens Pridepris. Det var i lördags, i samband med firandet av Tornedalen Prides 10-årsjubileum, som prisutdelningen skedde på Pajala marknad.

I år gick årets pris till paret Eva Rova och Per Johansson med följande motivering: ”När mörka vindar blåst i Tornedalen har Eva Rova och Per Johansson fortsatt hissa sin prideflagga som gett ljus för de som behövt det mest. En enkel men ack så viktigt gest. Genom medial uppmärksamhet har Eva och Per spridit regnbågsflaggans budskap och hedrat minnet av Pers bror Stefan som var en del av vårt community”.

Pers drivkraft bakom engagemanget för hbtqi+ frågor har alltid varit hans bror Stefan, som när han flyttade till Stockholm kom ut som homosexuell. 1989 insjuknade Stefan i aids och dog året därpå.

Sedan dess har Eva och Per varit hbtqi+ allierade och i flera år har prideflaggan vajat utanför deras hus i Sattajärvi.
– Vi vill hedra hans minne och visa att vi står upp för att alla har rätt till ett värdigt liv. Det är därför vi hissar flaggan, säger Per i en intervju med NSD.

”RFSL vill med detta pris tacka er för ert engagemang och för att ni är ett föredöme för alla allierade. Tack!”, avslutar motiveringen.