Cherin Jumha har gjort sig känd för att ha grundat Hera STHLM, en av Sveriges mest inkluderande – och inte att förglömma – sexigaste tjejfester. Hon är välkänd inom communityt men har varit ”väldigt low key” när det kommer till en av hennes stora drömmar – musiken.
– Men du, säg till om du inte hänger med när jag pratar. Jag är definitionen av organiserat kaos och är jävligt snabb, skrattar Cherin innan vi inleder intervjun.

Cherin växte upp i Skärholmen, Stockholm, och har sedan hon kan minnas gjort allt hon kan för att komma närmare musiken.
– När jag var typ nio år snodde jag en mp3-spelare och brände in en massa låtar. Jag lyssnade non-stop på alla olika sorters musik och fantiserade om att en dag bli artist. Men det kändes långt borta.

”Jag bryter så många normer”

Det var i de tidiga tonåren som Cherin ”kom ut” till vänner och familj. Något som har varit en tuff resa. Artisten berättar att hennes räddning alltid har varit musiken.
– De flesta sa: ”Men snälla, vi vet redan”. Andra reagerade inte lika positivt. Det har varit en lång kamp, men det känns bättre idag, säger Cherin och fortsätter:
– Jag bryter så många normer. Jag är en maskulin kvinna, hbtqi+ och kurd och det har varit en utmaning. Musiken har varit min livlina, terapi och flykt.

När Cherin fyllde 18 år och testade på Stockholms uteliv insåg hon att något saknades. Hon ville förändra klubbscenen och 2020 slog hon upp dörrarna för Hera STHLM.

Cherin i musikvideon Adrenalina.

”En del har sagt till mig att ‘Cherin kan inte’”

Parallellt med att hon har drivit klubbar har hon gömt sig i studiogrottan och Cherin som artist har väntat på rätt tillfälle att blomma. Nu är tiden kommen. Hon har öppnat sin egen label To The Moon tillsammans med producenterna Can Sabuncu och Sebastian ”Sebrizi” Ernström och creative Hajan Jabar.

I början av sommaren släppte artisten debutsingeln Voltaire följt av Adrenalina och den 12 juli kommer hennes tredje singel ut. Musiken är en fusion av rap, house och pop.
– En del har sagt till mig att ”Cherin kan inte”, men nu har jag bevisat att jag kan. Voltaire var en fransk frihetskämpe. Och det är just det min låt representerar – frihet. Jag började göra beatet till låten 2021, men det har dröjt till nu för att färdigställa den. Jag gillade den här låten minst av alla men nu har jag fått kärlek för den, säger Cherin och fortsätter:
– Adrenalina handlar om en känsla av eufori. Att flyga iväg för en stund och att leva i nuet. Morgondagen är inte garanterad – så låt oss njuta av den här stunden idag. Även fast låtarna är lättsamma så finns det en djup mening bakom dem.

Cherins kommande låt har en stark igenkänningsfaktor för alla som varit i en toxic relation.
– Den är mer åt det mörkare hållet men ändå väldigt klubbig. Den handlar om destruktiva relationer med destruktiva människor, när man själv har varit det.

Har du någon inspirationskälla när du gör musik?
– En av mina största idoler är ikonen George Michael. Det var också hans låt Amazing som jag lyssnade på när jag kom ut, säger Cherin och fortsätter:
– Sedan inspireras jag av livet.Det kan vara en konversation som du och jag har, det kan vara någonting jag ser, någonting i förbifarten och relationer.

Cherin i musikvideon Voltaire.

”Så länge jag gör det jag vill göra kan jag sova gott varje kväll”

Hur kommer det sig att din musikaliska resa tar fart just nu?
– Jag har faceat mig själv och valt att inte fly från mina trauman. Jag har lagt mina hjärnspöken åt sidan och behövt döda mitt ego lite när det kommer till musik.

Menar du att du måste släppa på tyglarna och inte vara så självkritisk?
– Ja, jag är lite av en perfektionist. På ett sätt där det blir dåligt och destruktivt. Men nu vill jag visa för mig själv att jag kan. Det är en form av healing jag går igenom just nu. Det är alltid läskigt att dela med sig av sin inre värld, men jag har insett att så länge jag gör det jag vill göra kan jag sova gott varje kväll.

Och på lördag står hon inför sin första spelning i Folkets Park under Malmö Pride.
– Det känns skitkul att få uppträda på Malmö Pride. Att få representera hbtqi+ communityt, mina rötter som kurd och blatte är en stor grej för mig, säger hon.

Framtiden ser ljus ut för Cherin, som bokstavligen siktar på att ”ta sig till månen” med sin musik.
– Nu är maskineriet igång och jag kommer bara fortsätta. Jag är en kreativ själ och kan inte jobba 9 till 5 utan jag måste skapa musik för att må bra. Vi ska se till att ha roligt på vägen och kommer göra vårt bästa. Sedan får vi se vart det tar oss. Men sky is the limit, avslutar Cherin.